home Pozostałe Trzy sposoby na szybkie udekorowanie tortu

Trzy sposoby na szybkie udekorowanie tortu

Urodziny, rocznice i inne ważne wydarzenia związane są nierozłącznie z podawaniem na deser tortu. Wymyślne, czasochłonne dekoracje są piękne, jednak nie każdy ma czas, talent i cierpliwość, by je tworzyć. Na szczęście istnieje kilka prostych, szybkich sposobów na piękne udekorowanie ciasta, by stanowiło nie tylko pyszny deser, ale i ucztę dla wzroku.

Cukrowa posypka

Pierwszym, najprostszym sposobem jest posypka. Te najczęściej spotykane dekoracje cukiernicze to po prostu małe kryształki cukru zabarwione na różne kolory. Można tradycyjnie rozsypać je na całym cieście lub kupić osobno poszczególne barwy i ułożyć konkretny motyw. Sprawdzą się także napisy z posypki i użycie jej jako elementu większej aranżacji na torcie.

Gotowe dekoracje cukiernicze

Bardzo efektownie prezentują się gotowe dekoracje wykonane z lukru plastycznego, cukru, żelek lub marcepana. To jadalne rzeźby i figurki, przedstawiające najróżniejsze motywy – przede wszystkim kwiaty, jednak coraz częściej też postaci z bajek czy niebanalne figurki z wizerunkami państwa młodych. Wiele z nich jest tak przemyślanych, by ich ustawienie na szczycie ciasta wystarczyło za całą dekorację.

Pralinki, cukierki, draże

Można również pomysłowo wykorzystać słodycze dostępne w sklepach. Świetnie sprawdzają się draże czekoladowe i ryżowe lub waflowe chrupki z polewą. Także eleganckie praliny nadadzą ciastu ostatecznego szlifu, uzupełniając i dopełniając jego smak.