home Pozostałe Jak rozpoznać dobre kawiarnie?

Jak rozpoznać dobre kawiarnie?

 

Dla wielu z nas picie kawy stało się prawdziwym rytuałem. Wiele osób jest zdania, że domowa kawa nigdy nie będzie smakować tak samo dobrze jak ta przyrządzona przez doświadczonych baristów. Często tez podnoszony jest argument możliwości wypicia kawy w innym otoczeniu. W czasie poszukiwania ulubionej kawiarni warto zwracać uwagę na detale. Jakie?

Kontuar kawiarni prawdę Ci powie!

Najprostszym sposobem na test kawiarni jest… przyjrzenie się z bliska miejscu pracy baristy. Może nam ono wiele powiedzieć nie tylko o osobie, która tworzy dla nas kawę, ale i miejscu. Kontuar barowy powinien być czysty – to podstawa. Doświadczeni bariści nie tylko usuwają zmielone drobiny kawy z miejsc, gdzie mogą się one pojawić, ale też często przecierają blaty na wypadek pojawiania się wody czy kurzu. Warto zerknąć na to, jak wygląda sam ekspres: na dużych kawiarnianych ekspresach powinny grzać się filiżanki. To jedna z absolutnych podstaw: dostając kawę do ręki powinna być ona podana w nagrzanej filiżance, aby napar jak najdłużej trzymał ciepło. 

Co z ekspresem? Przede wszystkim powinien być on czysty. Najczęściej uwagę przyciągają brudne dysze do spieniania mleka. Brudna dysza powinna być dla nas pierwszym sygnałem ostrzegawczym. Warto wiedzieć, że mleko osiadające na dyszy psuje smak kolejnych płynów przygotowywanych w ten sposób. Dysza powinna być czyszczona za każdym razem po jej użyciu!

Młynek do kawy – czy może zdradzić nam jakość kawiarni?

Zdecydowanie tak. Jedną z podstaw w wysokiej klasy kawiarniach jest to, że w młynkach nie powinno znajdować się wiele ziaren. Ziarna zalegające godzinami w młynku tracą powoli swój aromat – mówią specjaliści ze sklepu cafesilesia.pl. Podobnie jest z mieleniem kawy – powinna być ona mielona na bieżąco, bez zostawiania jej w dozowniku. Zmielona kawa traci aromat i olejki eteryczne błyskawicznie, przez co napar stworzony ze zwietrzałej kawy jest mniej smaczny i kwaskowy.