home Zdrowie i Uroda Mix warzywny – do czego można go użyć? Pomysły na szybkie dania

Mix warzywny – do czego można go użyć? Pomysły na szybkie dania

Zakup gotowej mieszanki warzyw to spore uproszczenie dla osób, chcących wprowadzać do codziennej diety dużo świeżych składników. Mix warzywny – http://rogowski.net.pl/portfolio_item/mix-warzywny/ – to gotowy produkt, który możemy wykorzystać na wiele sposobów w codziennym menu, tworząc przy jego użyciu szybkie i proste dania. Poniżej kilka pomysłów na to, co ugotować korzystając z gotowego miksu warzywnego.

Mix warzywny do prostych i szybkich dań

Zupy jarzynowe na bazie gotowego miksu warzywnego to świetny pomysł. Ciepła zupa to jeden z najlepszych posiłków, jaki można zaserwować dzieciom i dorosłym. Szczególnie w okresie jesienno-zimowym warto często gotować zupy, bo dzięki nim dostarczamy organizmowi porcję warzyw, a warzywa to przecież witaminy i mikroelementy potrzebne każdemu, by zachować zdrowie. Mix warzywny w zamrażalniku pozwala szybko przygotować zupę wielowarzywną, która dzięki prawidłowej obróbce jarzyn użytych do przygotowania miksu, będzie też smakować równie pysznie jak latem. Potrzebujemy jedynie ulubionego mięsa na wywar oraz trochę przypraw i świeżą natkę pietruszki. Pół godziny i zdrowa oraz pożywna zupa gotowa.

A może warzywna zapiekanka?

Warzywna zapiekanka to kolejny pomysł na to, jak wykorzystać mix warzywny w kuchni. Do jej przygotowania potrzebne będą świeże ziemniaki, trochę wędliny takiej jak na przykład boczek lub szynka, ser żółty lub mozzarellę. Wędlinę kroimy w kosteczkę i podsmażamy. W naczyniu żaroodpornym układamy warzywa, które posypujemy podsmażoną szynką lub boczkiem. Na zapiekanki kładziemy pokrojone w talarki, ugotowane wcześniej ziemniaki, a następnie ser żółty lub mozzarellę. Wszystko wkładamy do piekarnika i pieczemy około 35-40 minut, aż ser na górze się ładnie zrumieni. Kolejny szybkie danie w którym mix warzywny gra główną rolę.

Jeszcze więcej pomysłów

Świetnym pomysłem na to jak wykorzystać mix warzywny do kolejnego prostego w przygotowaniu dania, to naleśniki z warzywami zapiekane pod beszamelową kołderką. Któż nie lubi naleśników? Przygotowane w ten sposób będą zdrowym posiłkiem, w którym uda się przemycić i jedną z pięciu zalecanych porcji warzyw i owoców, jaką powinni spożywać dorośli i dzieci. Wystarczy usmażyć naleśniki, a następnie nafaszerować je zblanszowanymi warzywami z miksu. Umieszczamy je w naczyniu żaroodpornym i zalewamy sosem beszamelowym, do którego można dodać trochę startego parmezanu lub innego twardego sera. Naleśniki wędrują do piekarnika, a my mamy około 30 minut na wypicie kawy. Gotowe danie pysznie smakuje na ciepło ale również na zimno, można zabrać je do pracy na lunch, albo zapakować dziecku do szkoły.

To tylko kilka pomysłów na to jak wykorzystać mix warzywny do szybkiego i prostego gotowania. Nie ma nic lepszego niż domowe obiady i warto dołożyć wszelkich starań, aby cieszyć się nim jak najczęściej. W codziennej gonitwie i natłoku obowiązków rodzinnych i zawodowych warto mieć kilka sprawdzonych szybkich przepisów, dzięki którym pyszny obiad przygotowujemy w dosłownie 40 minut. Warto mieć też zapas gotowych, pokrojonych warzyw, dzięki którym nawet pusta lodówka nigdy tak naprawdę nie jest do końca pusta.