home Pozostałe Kawa ziarnista – produkt dla koneserów

Kawa ziarnista – produkt dla koneserów

Każdy dobry sklep z kawą oferuje swoim klientom przede wszystkim kawę ziarnistą. Koneserzy kawy uważają, że to właśnie ta kawa jest najlepsza i gwarantuje uzyskanie naparu o wyjątkowej mocy i aromacie. Jak postępować z kawą ziarnistą, aby jak najdłużej zachowała ona swoje właściwości? Spróbujemy podpowiedzieć.

Aromat to największy atut kawy w ziarnach. Trzeba jednak pamiętać, że utrzymuje się on tylko wówczas, gdy kawa jest przechowywana w odpowiednich pojemnikach, które muszą być idealnie szczelne. W przeciwnym razie kawa szybko zwietrzeje.

Najpełniejszy zapach i smak kawy zapewnia jej parzenie w ekspresie ciśnieniowym. Idealnie, jeśli wyposażony jest on w młynek. Jeśli postawiliśmy na ekspres bez młynka, możemy kawę zmielić samodzielnie w domu lub poprosić w sklepie o zmielenie. Wybierając drugą opcję, należy pamiętać, aby zakupić niewielką ilość kawy, którą szybko zużyjemy. Optymalnie jest, jeśli ziarna kawy mielone są bezpośrednio przed ich parzeniem. Gwarantuje to silny aromat i głęboki smak.

Jeśli nie stać nas na drogi ekspres ciśnieniowy, możemy postawić na przelewowy bądź kolbowy. Jeśli tylko sięgniemy po kawę zmieloną bezpośrednio przed parzeniem, uda się nam przygotować kawę równie smaczną jak ta z droższego ekspresu ciśnieniowego.

Decydując się na zakup młynka do kawy, warto unikać tych udarowych. Nagrzewają one ziarna, co niekorzystnie wpływa na ich jakość.