home Zdrowie i Uroda Cukier kokosowy – do czego używać?

Cukier kokosowy – do czego używać?

W dzisiejszych czasach mamy coraz większą świadomość na temat zdrowego odżywiania. Staramy się więc unikać produktów wysoce przetworzonych, gotowych dań, a także białego cukru, który dodatkowo jest bardzo kaloryczny. W zamian sięgamy więc po ksylitol, cukier trzcinowy, a także cukier kokosowy, będący wciąż nowinką dla osób przestrzegających właściwie zbilansowanej diety. A zatem, jak powstaje i do czego można stosować cukier pozyskiwany z kokosów?

Jak powstaje cukier kokosowy?

Cukier kokosowy pozyskiwany jest z kwiatostanów palmy kokosowej, które wyrastają z orzecha. Ich łodygi nacina się, aby następnie wycisnąć z nich słodki sok koloru białego. Co ciekawe, taki sok potrafi spływać do bambusowego naczynia zawieszonego przy kolbie ponad miesiąc. Z jednego drzewa otrzymuje się aż 280 litrów soku w ciągu roku. W jego składzie znajduje się około 80% wody. Po odparowaniu w specjalnych kadziach soku, pozostaje zaś jasnobrązowy syrop o gęstej konsystencji. Formuje się go w bloczki lub podgrzewa aż do uzyskania sypkiej konsystencji. W takiej postaci możemy go właśnie dostać w sklepach ze zdrową żywnością, takich jak Gardenowo.

Zastosowanie cukru kokosowego w kuchni

Jako, że cukier kokosowy dostępny na www.gardenowo.pl ma delikatnie karmelowy posmak, stanowi idealny dodatek do kaw i deserów, nadając im niepowtarzalnego aromatu. Co ważne, można go używać zarówno na ciepło, jak i na zimno. W związku z tym jest dobrym słodzikiem do tortów, ciast, ciasteczek, babeczek, deserów, drinków i koktajli. Poziom słodkości produktu pozyskiwanego z kwiatostanów kokosa jest na takim samym poziomie do zwykłego białego cukru, należy dodawać go w takich samych proporcjach. Ponadto, cukier kokosowy jest wprost idealnym dopełnieniem dań pikantnych i słodko-kwaśnych, typowych dla kuchni azjatyckiej.